Powered By Blogger

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Εγώ και ο σκύλος μου, ο σκύλος μου και εγώ: Μια ισότιμη σχέση συμβίωσης και συμφιλίωσης με τα ζώα



Η συμβίωση με έναν σκύλο δεν είναι ακόμα μια επένδυση στον κόσμο των υλικών αγαθών. Είναι μια σχέση, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που χτίζεται με υπομονή και σε βάθος χρόνου μέσα από κοινές εμπειρίες, βιώματα και συναισθήματα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η επιλογή ενός σκύλου είναι σημαντικό να συνδέεται με την προσωπικότητα του καθενός, ώστε η «συγκατοίκηση» να είναι υγιής και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.
Η συμβίωση με έναν σκύλο (ή και περισσότερα ζώα!) έχει πολλές θετικές πλευρές που αφορούν την ψυχική, νοητική και σωματική κατάσταση του ανθρώπου όπως:

Ο σκύλος είναι ένας πάρα πολύ καλός ακροατής και μπορεί να αφουγκραστεί τα συναισθήματα μας. Μάλιστα, αυτό που συμβαίνει είναι ό,τι έχει την τρομερή ικανότητα να συναισθάνεται, να συμπονάει και να χαίρεται με την χαρά μας. 

Αυξάνει την ένταση των θετικών μας συναισθημάτων, όπως την ευγνωμοσύνη, την ευτυχία, την ανακούφιση, την αποδοχή και την αισιοδοξία.

Ο σκύλος είναι ο καθρέπτης μας. Αν δεν αγαπάμε και δεν φροντίζουμε τον σκύλο, είναι πολύ πιθανό να τρέφουμε παρόμοια συναισθήματα για τον εαυτό μας ή τους άλλους. Είναι ακόμα και ο τρόπος που μιλάμε για τον σκύλο μας στους άλλους, που υποδεικνύει τα συναισθήματα που τρέφουμε για αυτόν.

Η συμβίωση και το συναισθηματικό δέσιμο με έναν σκύλο ευαισθητοποιεί τον άνθρωπο σε θέματα κακοποίησης ζώων και τον καθιστά πιο ενεργό μέλος της κοινωνίας. Αν αγαπάς τον σκύλο σου, είναι πιο πιθανό να νοιάζεσαι για την τύχη πολλών άλλων σκύλων ή ζώων.

Η συμβίωση με έναν σκύλο συμβάλλει και στην σωματική υγεία γιατί είναι ένα ζώο που έχει ανάγκη την βόλτα και γενικότερα την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους. Μας παρασύρει, επομένως, σε μια λιγότερο καθιστική ζωή.

Ενισχύει το αίσθημα της υπευθυνότητας (καθαριότητα, τροφή, εμβόλια). Ειδικότερα, στις οικογένειες όπου υπάρχουν μικρά παιδιά είναι μια καλή αφορμή για τους γονείς να τα μάθουν  να ανταποκρίνονται σε ανάγκες πέραν του εαυτού τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και ο σκύλος σίγουρα θα τους το ανταποδώσει.

Διευκολύνει τις κοινωνικές επαφές, καθώς οι ιδιοκτήτες σκύλου συμμετέχουν συχνά σε συναφείς ομάδες για να ενημερωθούν και να μιλήσουν για κοινά θέματα και ανησυχίες. Πολλές φορές διοργανώνονται και εκδηλώσεις που τους φέρνουν κοντά και δημιουργούν ένα πλαίσιο για ουσιαστική επικοινωνία.

Η παρουσία του σκύλου μας παρέχει ασφάλεια ή το αίσθημα της ασφάλειας. Ως ένα ζώο με ενισχυμένο το κομμάτι των ενστίκτων του, είναι πιο ευαίσθητο σε θορύβους και μυρωδιές και μπορεί να προειδοποιήσει για διάφορες αλλαγές στο περιβάλλον.  Φυσικά, οι σκύλοι δεν είναι μελλοντολόγοι αλλά αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη ένταση το περιβάλλον γύρω τους και έτσι μας προστατεύουν.
Οι πιο έμπιστοι φίλοι και συγκάτοικοι μας!


για το
http://www.k9doorways.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου