Powered By Blogger

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Όνειρα


Τα όνειρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς μας.  Είναι η νοητή τροφή του μυαλού και της ψυχής. Ο άνθρωπος ονειρεύεται κατά την διάρκεια του ύπνου, όπου λειτουργεί το υποσυνείδητό του.  Ωστόσο, ενώ κάποιος περπατάει, ακούει μουσική, ταξιδεύει ή βρισκεται γενικά σε μια ήρεμη και χαλαρή κατάσταση, σχηματίζει  νοητές εικόνες που του χαρίζουνν, τις περισσότερες φορές, ευχάριστα συναισθήματα. Τα όνειρα είναι μια μορφή άμυνας του ανθρώπου απέναντι στην φθορά και στην αέναη μάχη με τον θάνατο. Όταν ονειρευόμαστε ξεχνάμε για λίγο την θνητή μας φύση. Ακόμα, τα όνειρα αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την εξέλιξη μας και τροφοδοτούν το μέλλον με καινούργια γνωρίσματα και ιδέες.

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσατε να ονειρευτείτε. Μάλλον ούτε αυτό μπορείτε να κάνετε! Ίσως το αύριο να ήταν απλά η επόμενη μέρα της εβδομάδος και η ζωή απλά μια συλλογή από γεγονότα. Τα όνειρα, όμως,  δίνουν αξία.
Θα μπορούσα να περιγράψω τα όνειρα -κατά την διάρκεια της εγρήγορσης και όχι του ύπνου-ώς μια "κατα συνθήκη" πραγματικότητα" η οποία αναφέρερεται στην ίδια την πραγματικότητα που μας περιβάλλει με την διαφορά ότι ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να δώσει άλλη υπόσταση, μορφή, χρώμα και λειτουργικότητα στον εαυτό του σε άλλους ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις.  Είναι μια εξιδανικευμένη πραγματικότητα,  χωρίς περιορισμούς, συνέπειες και δράματα. Μέσα σε αυτά ο άνθρωπος γίνεται πιο τολμηρός.

Συνιστάται όμως προσχοχή και όχι κατάχρηση στα όνειρα, όπως συνηθίζει να κάνει ο άνθρωπος με ότι του δημιουργεί ευφορία. Τα όνειρα προυποθέτουν ένα καλό επίπεδο αυτογνωσίας γιατί μόνο τότε πατούν σε γερά θεμέλια και μπορούν να εκπληρωθούν. Αν ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, τότε "η κατά συνθήκη πραγματικότητα" δεν απέχει πολύ απο την πραγματικότητα και  ο άνθρωπος δεν βιώνει την ματαίωση. Στην αντίθετη περίπτωση, το όνειρο μπορεί να γίνει εφιάλτης και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Για αυτό, αφήστε τον εαυτό σας ελέυθερο να ονειρευτεί και να δημιουργήσει κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου