Powered By Blogger

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ελεύθεροι άνθρωποι

Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός που δεν φυλακίζει το μυαλό και την ψυχή του. Eίναι απλό αλλά άκρως αινιγματικό για τον σύγχρονο Nεάτερνταλ, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει περισσότερο αόρατους, παρά ορατούς εχθρούς. Και είναι αλήθεια ότι "χτίσαμε" έναν εαυτό με σώμα που δεν είναι αιχμάλωτο, ωστόσο η λογική και τα συναισθήματα μας είναι υπόδουλα. Ως αποτέλεσμα, ο συλλογικός εαυτός δεν είναι ανεξάρτητος.

Με ποιον τρόπο, όμως ,θα υπερπηδήσει ο άνθρωπος τα εμπόδια για να λύσει τα δεσμά του και να ζήσει ελεύθερα; Η αυτογνωσία, είναι το κύριο συστατικό της ελευθερίας. Μέσα από το μονοπάτι της αυτοανακάλυψης -είναι μοναχικός και επίπονος ο δρόμος- ο καθένας θα μεταμορφώσει τους δικούς του δαίμονες, που λέγονται φοβίες, αδυναμίες, εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, μίση και ζήλειες σε συναισθήματα συμπάθειας, ευγνωμοσύνης, καλοσύνης, αγάπης και ευτυχίας. Σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή θα αρχίσει ο άνθρωπος να αναπτύσσεται πραγματικά και θα βιώσει την ελευθερία μα και τα όρια της. Στον βαθμό που θα βιώνει την ελευθερία του, θα σέβεται και την ελευθερία των άλλων.

Προϋπόθεση της γνώσης του εαυτού είναι η αλήθεια, όχι αυτήν που συνήθως κυνηγάμε ανελέητα για να επιβεβαιώσουμε τα δικά μας θέλω, αλλά αυτή που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα κι όταν εμείς κλείνουμε τα μάτια. Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και θα συνεχίσει να γυρίζει. Για αυτό πρέπει να αναζητούμε συνέχεια την αλήθεια μέσα μας και γύρω μας, σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Η αλήθεια θα μας οδηγήσει στον πραγματικό μας εαυτό.

Και ο πραγματικός μας εαυτός θα είναι απελευθερωμένος από τις παράλογες και ψεύτικες υποσχέσεις των καιρών. Θα αποτελεί κομμάτι του ανεξάρτητου συλλογικού εαυτού που μεγαλώνει, δημιουργεί, καταρρίπτει και μεταμορφώνει τα πράγματα με στόχο ένα ευοίωνο μέλλον που θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως η Γη που γυρίζει, τόσο δεδομένο.....!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου