Powered By Blogger

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Χάραξε τον δικό σου δρόμο

Ο Ισπανός ποιητής Juan Ramon Jimenez έγραψε: "ο δρόμος δεν υπάρχει, ο δρόμος χαράσσεται καταπώς τον πορεύεσαι".  Εμπνευσμένη από την παραπάνω φράση αυτού του σπουδαίου ποιητή, πήρα αφορμή να θίξω το θέμα των επιλογών μας στην ζωή. Πιστεύω ότι είμαστε ελεύθεροι να πορευτούμε όπως εμείς επιθυμούμε και ονειρευόμαστε και όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε αυτό το μοναδικό προνόμιο θα "ζήσουμε" πραγματικά τη ζωή μας. Δεν υπάρχουν συνταγές, ούτε γραμμένα σενάρια για να τα αποστηθίσουμε και να βρούμε το νόημα της ζωής. Εξάλλου πως θα μπορούσε να υπήρχε το  ίδιο σενάριο για όλους μας, αφού ο καθένας μας είναι διαφορετικός και μοναδικός;
Φυσικά, ο τρόπος σκέψης, τα συναισθήματά και οι έκδηλες συμπεριφορές μας έχουν διαμορφωθεί από τα γονίδια, τα προσωπικά μας βιώματα, το οικογενειακό περιβάλλον και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο και επιδρούν ως ένα βαθμό ασυνείδητα στις επιλογές μας. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να αφεθούμε απαθείς και άπραγοι για το τι μέλλει γενέσθαι.
 Έχουμε πολύ συχνά την ψευδαίσθηση ότι δεν μπορούμε να είμαστε αυτοί που θέλουμε και να έχουμε τους δικούς μας στόχους, υιοθετώντας μια μοιρολατρική στάση ζωής. Η κατάρριψη αυτής της ψευδαίσθησης, την οποία έχουμε δημιουργήσει για να αποφύγουμε πολλές φορές τις συνέπειες των επιλογών μας, μοιάζει σαν μια πράξη προδοσίας στον εαυτό μας γιατί θα αναγκαστούμε να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, χωρίς να θολώνουμε τα νερά. Ισχύει, επίσης, ότι η απόκτηση της γνώσης είναι επώδυνη, έτσι και η βαθιά κατανόηση του εαυτού μας μπορεί στην αρχή να μας σοκάρει, να μας ξαφνιάσει και να αναπτύξουμε άμυνες για να προασπιστούμε τον παλιό μας εαυτό αλλά η ανταμοιβή που θα πάρουμε θα είναι μοναδική.
Η πρόκληση της ζωής είναι να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο και να μην επιλέξουμε έναν δρόμο ο οποίος δεν μας ικανοποιεί, δεν ταιριάζει στην δική μας ιδιοσυγκρασία μας ή θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτόν για να μην "ξεφύγουμε από την πορεία". Στην πορεία του δικού μας δρόμου θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο τον εαυτό μας, τις επιθυμίες μας και τις φιλοδοξίες μας και θα νιώθουμε ολοένα και περισσότερο ευτυχείς. Μην διστάσετε να χαράξετε τον δικό σας δρόμο και να γίνετε περισσότερο θαρραλέοι απέναντι στην ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου