Powered By Blogger

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδώστε την ευτυχία!

Ζούμε σε μια μεταβατική εποχή όπου όλοι επαναξιολογούμε τις αξίες μας και επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο ζωής μας προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό. Η καθημερινότητά έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα επιβίωσης και οι δυσκολίες ολοένα και αυξάνονται παρά υποχωρούν. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την οικονομική δυσπραγία, την ανεργία, τους τρόπους διαφυγής από αυτήν την κατάσταση ή και την ίδια την χώρα και κυριαρχούν συναισθήματα αμηχανίας, παθητικότητας, ηττοπάθειας και δυστυχίας. Αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, όμως, λειτουργούν σαν μια "μεταδοτική ασθένεια" η οποία εξαπλώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους και μάλιστα ραγδαία. Όσα αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, κάνουμε ή λέμε έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους κοντινούς μας ανθρώπους και τους φίλους μας αλλά και σε άτομα που δεν γνωρίζουμε άμεσα. Είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας, ενός κοινωνικού ιστού μέσα στον οποίο επηρεάζουμε αλλά και επηρεαζόμαστε. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ μας και ως συνέπεια τα συναισθήματά μας μεταφέρονται και ανακυκλώνονται, όπως η ροή του νερού σε ένα συντριβάνι. Το πως αισθάνεται κανείς εξαρτάται από το πως αισθάνονται οι άλλοι με τους οποίους συνδέεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

 Τα συναισθήματα είναι μια αρχέγονη εκδήλωση της ψυχικής κατάστασης του ανθρώπινου είδους. Επηρεάζουν τη φυσική μας κατάσταση γιατί το πως αισθανόμαστε φαίνεται στο πρόσωπό μας, στη φωνή μας και στην στάση του σώματός μας. Τα συναισθήματα μεταδίδονται πιο εύκολα από ότι οι σκέψεις μας γιατί συνοδεύονται με παρατηρήσιμες συμπεριφορές (κυρίως του προσώπου) όπως το γέλιο, το κλάμα, το ουρλιαχτό. Ο άνθρωπος έχει μια τάση να μιμείται τις εξωτερικές εκδηλώσεις των άλλων, ως αποτέλεσμα να υιοθετεί τις εσωτερικές τους καταστάσεις. Σκεφτείτε όταν βρεθήκατε σε μια παρέα όπου όλοι γελούσαν και ήταν χαρούμενοι, δεν νιώσατε και εσείς χαρούμενος/η; Οι άνθρωποι όπου και να βρισκόμαστε έχουμε την τάση να συγχρονίζουμε ασυνείδητα τις συναισθηματικές μας καταστάσεις.
Επομένως, είναι σημαντικό να μεταδίδουμε ευχάριστα συναισθήματα στους γύρω μας όπου και να βρισκόμαστε. Όταν αισθανόμαστε αισιόδοξοι, ικανοποιημένοι, ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι έχουμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, δοκιμάζουμε νέα πράγματα και αντιμετωπίζουμε πιο θετικά τις προκλήσεις της ζωής και τις δυσκολίες, συμπαρασέρνοντας και τους άλλους.
 Η κοινωνική ευδαιμονία, λοιπόν "χτίζεται" πάνω στην προσωπική ευδαιμονία γιατί όταν είμαστε ευδιάθετοι, επιθυμούμε να προσφέρουμε αγάπη και στοργή, γινόμαστε πολύ πιο δημιουργικοί τόσο σε  προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με αντίκτυπο στους γύρω μας.
Σε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, είναι σημαντικό να έχουμε θετική ψυχολογία για να υπερνικήσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να γίνουμε πιο ανθεκτικοί απέναντι σε αυτά. Δώστε θετική αξία σε καθημερινά γεγονότα και πράγματα και χαμογελάτε όσο μπορείτε γιατί είναι μεταδοτικό.

Διαδώστε την ευτυχία!





1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο...

    Καλοτάξιδο το μπλογκ σου, Καλυψώ μου και... συνέχισε να διαδίδεις την ευτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή